Eerste Sociale Kaart ontwikkeld door vrijwilligers
Vijf oktober 2018. Wethouder Prins van de gemeente Losser lanceert een Sociale Kaart voor haar inwoners. Zekerniet de eerste in Nederland, maar toch bijzonder. De Sociale Kaart in Losser is ontwikkeld en gaat beheerd worden door een team van vrijwilligers, dat samen een nieuwsplatform runt onder de link www.hallolosser.nl. Waarom doen deze Lossernaren dit? Hun aanname is: Weten wat er speelt draagt bij aan noaberschap. En dus aan de vitaliteit van de gemeenschap.
Succesvol nieuwsplatform
Hallo Losser biedt een podium voor initiatieven, events, activiteiten en ontwikkelingen die spelen in de gemeente Losser. Het platform bestaat inmiddels vijf jaar en wordt stabiel tussen de 40.000 en 60.000 keer per maand gevonden. In een gemeente met 22.500 inwoners geeft dit aan dat het platform in een behoefte voorziet.
25 kapiteins op een schip
Bijzonder is dat alle 25 Hallo Losser teamleden samen bepalen hoe zij het platform doorontwikkelen. Er is alleen in formele zin een bestuur. In realiteit stemt het hele team iedere maand af over zowel grote keuzes als praktische dagelijkse redactievraagstukken. Toch is er geen sprake van poolse landdagen.
Er zit een grote initiatiefkracht in de constructie. Die komt voort uit de persoonlijke betrokkenheid van de teamleden maar ook uit de ‘bedding’ de Hallo Losser heeft ingericht voor het team. Er is veel focus op het gemakkelijk maken van afstemming.
Digitale Dorpspleinen ondersteunen
Het is een spannend terrein, want er zijn veel plekken in Nederland waar we samen proberen om initiatief dat spontaan ontstaat langdurig succesvol te maken. Binnenkort organiseert de Stichting Stimuland in Dedemsvaart een avond waar verschillende plattelandsdorpen in gesprek gaan over het ondersteunen van zogenaamde Digitale Dorpspleinen.
Vertrouwd terrein: vrijspelen van ondernemerschap
Namens Hallo Losser kom ik daar graag onze leerervaringen - ups en downs - inbrengen. Het is vertrouwd maar nog steeds spannend terrein: de afgelopen 10 jaar heb ik vanuit De Hele Olifant in veel organisaties en instellingen kunnen werken aan het vrijspelen van betrokkenheid en ondernemerschap. Want dat is in feite waar het laten ontstaan van digitale dorpspleinen ook over gaat. Onze conclusie is vooralsnog: er zijn vaste bouwstenen die de kans op succes groot maken.
Interesse? Doe mee op 16 oktober!
Mocht u interesse hebben om vanuit uw dorp of buurtschap deel te nemen aan dit gesprek neem dan even contact op met Stimuland om u aan te melden. Ik kijk uit naar uw komst. En o ja, u vraagt wat ik zelf met Hallo Losser te maken heb? Ik ben één van de teamleden en ik ben razend trots op de net gelanceerde Sociale Kaart!