Onze blogs

Structuur en Vrijheid

Vorig jaar hebben wij met Bord&Stift handen en voeten gegeven aan één van de ambities van dit inspirerende bedrijf. Bord&Stift tovert complexe verhalen om tot simpele, getekende filmpjes. De meer dan 30 medewerkers willen hun bedrijf samen, op een gelijkwaardige manier runnen. In December ging het bedrijf ‘om’: van af dat moment is er geen hiërarchische baas meer. Teams runnen verschillende thema’s en leggen over hun uitwerking verantwoording af aan de hele groep. Iedereen kan een team oprichten of instappen in een bestaand team.

teams bordenstiftDe teams die Bord&Stift runnen

Winst verdelen
Effectief samenwerken zonder hiërarchie vraagt om een hele specifieke structuur, een ‘bedding’. In 2017 ontwierpen we samen met het Bord&Stift team een structuur die past bij het bedrijf. Nu, september 2018, wilde 'Team Geld' graag sparren over een volgende stap. De vraag was: hoe kunnen we de winst die we maken op een gezonde manier verdelen onder de teamleden? En hoe doen we dat dan als we verlies mochten maken? In twee uur tijd hebben we daar samen een mooie denkrichting voor ontwikkeld.

 

Duidelijkheid creëert vrijheid
Wat ik prachtig vond is dat we in het gesprek ook terugkregen hoe de horizontale inrichting bevalt. Onze ervaring is dat een organisatie zonder hiërarchie om meer structuur, meer duidelijkheid vraagt dan een hiërarchische omgeving. Veel mensen koppelen structuur niet aan samen sturen. Charlotte, oprichter van Bord&Stift, zegt daar over: ‘Juist die duidelijkheid creëert vrijheid voor ons allemaal. Op een gelijkwaardige manier samenwerken past bij ons, maar er was echt behoefte aan een systeem dat dit ondersteunt. Dat systeem is er nu, en het past ons als een jas’!

charlotte bordenstiftCharlotte van Leeuwen, Oprichter van Bord&Stift


Ownership aan de lopende band
Voorheen was er een impuls om alle belangrijke besluiten langs Charlotte te laten lopen. Michiel, Chief Filming Officer: ‘die aanname is wel weg. Beslissingen zijn veel breder in de organisatie uitgespreid. Dat creëert heel veel mogelijkheden om dingen op te starten, om ownership te pakken en dat gebeurt ook aan de lopende band’. Een mooi voorbeeld daarvan is het feit dat één van de teamleden geen zicht meer had op waar welke teams aan werkten. Haar reactie? ‘Ik begin deze week een nieuwsbrief waarin alle teams maandelijks even een update geven’.


Het kan niet…
Dat de samenwerking soms wennen is blijkt uit de eerste reactie van een nieuw teamlid. Violet, Chief Planning Officer: ‘De nieuwe collega heeft de eerste weken met grote verbazing rondgelopen. Haar indruk was dat dit niet kon werken. Nu, een aantal maanden later, is zij helemaal opgebloeid’.


Samenwerking stoppen
Lastig werd het voor team Bord&Stift toen twee collega’s zó buiten de kernwaarden van de organisatie bleven werken dat er uiteindelijk geen andere mogelijkheid meer was dan afscheid nemen van dit koppel. Ook voor dit soort zaken is het belangrijk dat er een vaste werkwijze afgesproken wordt, want: hoe besluit je dat iemands werkwijze écht niet meer past binnen het team als er geen baas is die dat besluit kan nemen? Inmiddels is er een dialoogproces afgesproken dat kan leiden tot het beëindigen van een samenwerking met een van de teamleden.

bijenkosten bordenstiftVerschillende bijeenkomsten binnen Bord&Stift


Ondernemerschap vormt structuur
Voor ons is dít ook het kenmerk van een gezonde horizontale, zelflerende organisatie: Er ontstaan steeds uitdagingen die nieuw zijn. Het ondernemerschap van de teamleden moet er continu óók op gericht zijn om uitgangspunten en structuren af te stemmen met elkaar. Want, zoals Charlotte terecht opmerkte: juist de structuur en de duidelijkheid creëert vrijheid om eigen keuzes te maken.

overleg bordenstiftVibe en creativiteit maakt blij!

Blij naar huis
Mijn collega Jos en ik gaan na een middag sparren met team Geld van Bord&Stift met een heel prettig gevoel naar huis. Er zit een enorme vibe, een ontwikkeldrang, veel creativiteit en veel openheid in dit bedrijf. Daar, en van de bijdrage die we in het gesprek hebben kunnen leveren, word ik erg blij van. En dat is uiteindelijk waar we het óók voor doen. Succes is, naast tevreden klanten en een mooi rendement: iedere dag veel werkplezier!

 

Contact

De Hele Olifant

Gravin Aleidisstraat 3, 's-Gravenzande
Jos Bakker : +31645197182

Twickelo 11, Losser
Wibo Haverkate: +31653814177