Onze blogs

Bouwers zijn watjes

Verkleind groep LPS‘Ik verlang terug naar de crisis…!’ Deze uitspraak deed één van de uitvoerders die ik begeleid deze week, en ik denk dat hij spreekt namens veel bouwers. De wereld is in korte tijd veranderd en de projecten zijn er niet altijd leuker op geworden.

Afspraken niet nakomen

Drie jaar geleden was er tijd om samen te werken en om af te stemmen. Nu zijn er in bijna ieder werk wel partijen die hun afspraken niet kunnen nakomen en die géén tijd willen maken om daar met elkaar over af te stemmen. Tijd investeren in hulpmiddelen als het Last Planner Systeem leidt continu tot discussie. Dit leidt tot sjorren en trekken aan elkaar en vergalt al snel het werkplezier. 

Bouwers zijn harde jongens

Waarom doen we dit met elkaar? De conclusie ligt voor de hand: bouwers zijn harde jongens die alleen op geld uit zijn, hoe meer omzet hoe beter. Dit klopt in een aantal gevallen ongetwijfeld.

Of zijn bouwers watjes?
Maar er speelt iets anders mee dat zeker zo belangrijk is. Een belangrijk deel van bouwend nederland is op de juiste momenten niet hard genoeg. Veel bouwers vinden het lastig om op de juiste momenten grenzen aan te geven. Bouwers zijn watjes. Als een vaste partner ‘hoog’ zit met een project geef je uiteindelijk toe, ook als je aanvoelt dat je capaciteit tekort zult komen. Een uitvoerder of projectleider die een project moet starten met te weinig capaciteit in het eigen team begint toch maar omdat hij weet dat het vraagstuk ook voor zijn directeur lastig op te lossen is. Collegialiteit staat hoog in het vaandel in de sector.

Onbedoeld effect: veel stress
Maar wat doet deze collegialiteit? Het maakt dat véél mensen op véél werken met véél stress aan de slag zijn. En als de boel in de fik staat, dán pas gaan we op zoek naar andere oplossingen.

Andere collegialiteit

Ik pleit voor een (op de juiste momenten) minder collegiale bouw omdat de samenwerking, de kwaliteit, de voorspelbaarheid én het rendement daar een stuk prettiger van wordt. Leer elkaar om soms gewoon néé te zeggen en accepteer dan ook het antwoord. Doe in je eigen projecten met ons mee en bouw een gezonde, ánders collegiale bouwsector!

Contact

De Hele Olifant

Gravin Aleidisstraat 3, 's-Gravenzande
Jos Bakker : +31645197182

Twickelo 11, Losser
Wibo Haverkate: +31653814177